02.01.2009 Yüksek yargıda çözüm için Anayasa değişikliği şart

(Zaman Gazetesi) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yüksek yargı organları arasındaki sorunların çözümünün anayasa değişikliği gerektirdiğini anlattı. Değişiklik teklifi üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktaran Şahin, yüksek yargının statülerini düzenleyen maddelerin de taslakta bulunacağını açıkladı.

Avrupa Birliği ülkelerindeki örnekleri de incelediklerini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi ile Danıştay arasında belde belediyelerin kapanmasıyla ilgili kararlar yüksek yargıdaki krize sebep oldu. Tartışmalar, yargıda reformu yeniden gündeme getirdi. Yüksek yargıda, Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim yöntemi, HSYK'nın üye yapısı, kararlarına karşı yargı yoluna gidilememesi en baştaki sorun olarak hukukçular tarafından dillendiriliyordu. Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Mehmet Ali Şahin, Zaman'ın konuyla ilgili sorularını cevapladı. Üzerinde çalıştıkları anayasa değişikliği teklifinde, yüksek yargının statülerini düzenleyen maddelerin de bulunacağını açıkladı. Yargı Reformu Strateji Taslağı'nda da benzer tekliflerin bulunduğunu hatırlattı. Kurumların görüşüne sunulan taslağa son şeklini ocak ayının sonunda vereceklerini belirtti: "Strateji taslaklarını yasa gereği Yargıtay da Danıştay da yapıyor. 2014'e kadar güvenilir bir yargı oluşturmayı hedefliyoruz. HSYK konusunda anayasa değişiklik taslağı teklifimiz henüz net değil. Bilim kurulunun anayasa taslağından esinlendiğimiz şeyler de var. Yargı reformu taslağında olan konular da var." Kurul'daki değişikliklerle ilgili Avrupa Birliği ülkelerindeki yapıları örnek alıp incelediklerini vurgulayan Şahin, Fransa ve Almanya'dan örnekler verdi: "Almanya'da hakim ve savcıları adalet bakanı bizzat atıyor. Fransa'da HSYK'da cumhurbaşkanı başkanlık ediyor, adalet bakanı yardımcılığını yapıyor. Üyeleri meclis ve senato atıyor." Adalet Bakanı, Ergenekon davasına da değindi. Asrın davası olarak nitelenen Ergenekon soruşturmasını 2008'in en önemli olaylarından biri olarak gördüğünü söyledi. Davaya bakan mahkeme heyetinin değiştirileceği iddialarının hatırlatılması üzerine, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin yalnızca bu davada görevli olduğunu, mahkemenin baktığı diğer davaların aksamaması için bir hakim tayin edildiğini belirtti. Heyette herhangi bir değişikliğin gündemde olmadığını vurguladı.

Bakanlık'tan Kürtçe açılımı

Mehmet Ali Şahin, hükümlü ve tutukluların Türkçe bilmeyen aileleriyle başka dille konuşmasına engel oluşturan tüzüğü de değiştireceklerini açıkladı. Bu konuda hükümlülerden mektuplar aldığını anlattı: "Mektuplarda, 'annem Türkçe bilmiyor. Sadece Kürtçe biliyor. Annemle telefonla bildiğim lisanla konuşurken telefonum kesiliyor' şikayetleri geldi. Bu beni son derece rahatsız etti. Mevzuatı inceledim. Ceza İnfaz Kanunu'nun uygulanmasıyla ilgili tüzükte, telefon görüşmelerinin Türkçe yapılacağı, hükümlü yakınının Türkçe bilmemesi halinde görüşeceğini bildirdiği yakının mahallinde yapılacak araştırmayla Türkçe bilmemesini tespit halinde konuşma yapılmasına izin verileceği düzenleniyor. Ben bunu içime sindiremedim. İnsan hakları açısından sorunlu bir düzenleme. Kanunlar Genel Müdürü'müze talimatı verdim. Tüzükteki bu ibareyi Danıştay'ın da mütalaasını aldıktan sonra çıkaracağız."

İşkence iddialarının peşini bırakmayız

Bakan Mehmet Ali Şahin, Metris Cezaevi'nde işkence sonrası hayatını kaybeden Engin Çeber olayının ardından cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olaylarının yaşanmasını beklemediğini vurguladı: "Hükümlü ve tutukluları, hangi suçtan bulunurlarsa bulunsun bize verilmiş emanet olarak görüyoruz. Onların topluma yeniden kazandırılması için, cezaevlerinin fizikî mekanlarını süratle yeniliyoruz. Kültürel faaliyetlerimizi artırıp, iş yurtlarında meslek edindirmeye çalışıyoruz. İşkence ve kötü muamelede bulunamazsınız. Engin Çeber olayına karışan 60 kişi hakkında dava açıldı. 2 kişi ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacak. Bu, hükümet olarak bizim kararlılığımızın göstergesidir. Bana cezaevinden zaman zaman mektuplar gelir. Gelen mektuplarda işkence ve kötü muamele iddialarının hepsinin araştırılması için talimat veririm."

02.01.2009 ? Zaman Gazetesi
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=790865&title=yuksek-yargida-cozum-icin-anayasa-degisikligi-sart