5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun

Hukuk güvenliğinin, yargı bağımsızlığının tartışıldığı, avukatların fiziki şiddete maruz kaldığı bu günlerde bir kutlamadan söz etmek elbette zor.

Evet bugün, Yargı aracılığıyla ülke ve toplum yeniden şekillendirilmeye ve yargının asli ve vazgeçilmez unsuru olan savunma susturulmaya çalışılıyor. Görevini yapması hukuka ve en temel insan haklarına aykırı olarak engelleniyor. Delilleri hukuka ve yasaya aykırı olarak görmezden geliniyor ve özel olarak şekillendirilmiş mahkemelerin sahnesinde savunmaya bir figüran rolü dayatılıyor. Dahası, avukatlar terörize ediliyor, yaka paça gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, görevi nedeniyle soruşturma ve kovuşturmalara maruz kalıyor hatta katlediliyor.

Tüm bunlara rağmen, Avukatlar; susturulmaya çalışılan savunmanın onurunu ve haklarını korumak adına hukuka sahip çıkıyor, adliyelerde, kolluk birimlerinde, sokakta, haksızlığın olduğu her yerde hepimizin hakları ve hukuk güvenliği için mücadele veriyor. Bazıları unutturmaya çalışsa da, yok saysa da yargının kurucu unsuru olan avukatların ve avukatlık mesleğinin önemi karanlığın giderek büyüdüğü bugünlerde daha da iyi anlaşılıyor.

Yargının diğer paydaşları olan biz yargıç ve Cumhuriyet savcıları, 5 Nisan’ı avukat meslektaşlarımızın, yargı sisteminin içinde bulunduğu duruma karşı gösterdikleri direnci anmak için bir vesile sayıyoruz.

Ve diyoruz ki; bağımsız ve etkili bir savunmanın olmadığı yerde adil yargılamadan, mahkemeden, yargıç ve Cumhuriyet savcısından söz edilemez.

Yargı mensuplarını bölüp, birbirine düşürüp ortaya çıkan boşlukta kendi özledikleri yargı sistemini yaratmaya çalışanlara rağmen, savunma hakkının saygın ve yürekli temsilcilerinin yanında ve dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı için kararlılıkla mücadele eden meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü şu an için buruk ama geleceğe dair umutla kutluyoruz. 05.04.2016

 

YARSAV YÖNETİM KURULU