Yarsav’dan Adalet Bakanlığı’na: ’Kararlara Uyun’. (ANKA Ajansı) 17.11.2006

Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı’nın Danıştay’ın verdiği 2 yürütmeyi durdurma kararına rağmen Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınavını 25 Kasım 2006’da yapacağını duyurması üzerine, Bakanlığa ’kararlara uyun’ dilekçesi verdi.

Hakim ve savcılar arasında büyük tepki gören bakanlık tutumu, meslekte 20-25 yılını dolduran hakim ve savcıların 1 Ocak 2007’de emekli olacağı, bunların yasal mevzuattaki çelişkiler nedeniyle emeklilik maaşları ile ikramiyelerinde büyük düşüş olacağı belirtilerek, Bakanlığın bunu ivedilikle çözmesi istendi.

Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı’nın Danıştay’ın verdiği 2 yürütmeyi durdurma kararına rağmen Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınavını 25 Kasım 2006’da yapacağını duyurması üzerine, Bakanlığa ’kararlara uyun’ dilekçesi verdi. Hakim ve savcılar, özellikle 1 Ocak 2007’de emekli olacak meslektaşlarının ikramiye ve maaşlarında büyük düşüş olacağını, Bakanlığın bunu ivedilikle çözmesini istedi.

Adalet Bakanlığı’nın dün yaptığı, Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınavının 25 Kasım 2006’da yapılacağına ilişkin kararına hakim ve savcıların tepkisi sürüyor. Konuyla ilgili olarak Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bugün Bakanlığa, Danıştay’ın sınavlara ilişkin iki yürütmeyi durdurma kararına uyulması yönünde dilekçe verdi.

Yarsav’dan sınavlara ilişkin yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

MESLEKTE KALMALARI İÇİN ACELE ADIM ATILMALI

’Adalet Bakanlığı’ndan beklenilen, yapılacak sınavın iptali nedeniyle ödemekle yükümlü olduğu sınav ücretlerini düşünerek, hukuka aykırılığı sürdüreceğini ilan etmek değil; hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirip yargı kararlarına uymaktır. Yargıç ve savcı sayısındaki yetersizliğin giderilmesi önemseniyorsa, öncelikle son yasal düzenlemeler karşısında 1 Ocak 2007 tarihinden sonra emekli olacak yargıç ve savcıların emekli ikramiyelerinde ve emekli maaşlarında büyük bir oranda düşüş gerçekleşeceğinden, meslekte 20 ve 25 yıllarını doldurmuş, büyük çoğunluktaki yargıç ve savcıların 1 Ocak 2007’den önce emeklilik hazırlıkları yapmakta olduklarını gözetmeli, mesleki tecrübelerinin doruğundaki bu kişilerin yaratılan mevzuat çelişkisi nedeniyle meslekte kalmalarını sağlamak yolunda aynı cesaretle ve ivedilikle adım atmalı ve bu çelişkiyi de ortadan kaldırmalıdır.’

Kaynak: ANKA Ajansı – 17.11.2006